Xanthan gum (E415)
Xanthan Gum er et polysakkarid som vanligvis brukes som et tilsetningsstoff i mat med koden E415. Det er hentet fra fermentering av planter som mais eller sukkerrør. Det endelige produktet er et fritt flytende hvitt pulver som lett løses opp i vann og har en holdbarhet på omtrent to år. Foodcom S.A. leverer Xanthan Gum til sine forretningspartnere i 25 kg sekker.
Det brukes vanligvis som fortykningsmiddel, teksturforbedrer og stabilisator i ulike produkter som salatdressinger, krydder, sirup, sauser, kjøtt, pølser, bakervarer, frosne produkter og iskrem. Xanthan Gum er spesielt nyttig i glutenfrie og veganske produkter, da det kan forbedre tekstur og suspensjon og skape viskositet som normalt ville blitt oppnådd ved bruk av egg. Det brukes også i olje- og gassindustrien for å maksimere oljeutvinning, i kosmetikk som stabilisator og emulgator, og i medisin. I tillegg er Xanthan Gum en ingrediens i maling, tekstilfarger, soppmidler, gjødsel og lim.